Iedereen die Groot-Brittannië verlaat, wordt voortaan gecontroleerd

Vandaag start Groot-Brittannië met "exit checks", grondige controles van iedereen die het land verlaat. Alle reizigers die vertrekken met het vliegtuig, de ferry of de trein zullen identiteitsgegevens (paspoort of identiteitskaart) en reisdocumenten moeten voorleggen. De data worden verzameld door het Britse Home Office, het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Xinhua/Photoshot. All rights reserved.

Volgens de Britse regering zijn de controles nodig om illegale migratie tegen te gaan en zullen ze "de kleinst mogelijke hinder" veroorzaken. Bij Eurotunnel, dat de Kanaaltunnel uitbaat, maken ze zich sterk dat de Eurostar-reizigers geen langere rijen hoeven te vrezen.

Via de controles willen de Britten nagaan of bezoekers het land verlaten wanneer ze dat verondersteld worden te doen. Het moet de overheid ook helpen om een beter begrip te krijgen van de immigratieroutes en de zwaktes in het systeem. Daarnaast zal het ook gebruikt worden in de strijd tegen terrorisme.

De controles worden uitgevoerd door werknemers van de luchtvaart-, trein- of ferrymaatschappij. De eerste maand zal maar 25 procent van de mensen worden gecontroleerd. Vanaf midden juni moet dat 100 procent zijn. Alle inkomende passagiers werden al gecontroleerd. Meer info over de "exit checks" vindt u op de website van de Britse overheid.