Inwoners van Californië verven uitgedroogde gazons groen

De Amerikaanse staat Californië wordt getroffen door een uitzonderlijke droogte. De inwoners moeten er zuinig omspringen met water, maar dat is niet evident voor mensen die het gewoon zijn blauwe zwembaden en groene gazons te hebben. Maar de Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn als ze geen (commerciële) oplossing zouden hebben voor het probleem.

"Ik was deze winter in België en ben eind december teruggekeerd naar Californië. Sindsdien heeft het één keer geregend", schetst Jeroen Dewulf - een Belg die woont in Californië - het probleem in "De ochtend" op Radio 1.

"Het heeft de laatste jaren tout court te weinig geregend, maar dit jaar is het uitzonderlijk droog. En het is niet enkel een kwestie van regen; in de bergen is er afgelopen winter ook dramatisch weinig sneeuw gevallen."

"Mentaliteitswijziging nodig, maar heeft Californië daar nog de tijd voor?"

Problemen met het drinkwater zijn er voorlopig nog niet, maar de tuinen in Californië staan wel al kurkdroog. Voor het eerst heeft de overheid de inwoners dan ook opgedragen om zuiniger om te springen met water: het verbruik moet met 25 procent omlaag. En er wordt gecontroleerd: wie boven het maximumrantsoen zit zal vier keer meer betalen dan de normale prijs voor water.

Vraag is of die hogere prijzen wel een invloed zullen hebben: voelen de mensen met grote grasperken en zwoele zwembaden de prijsstijging wel in hun portemonnee?

"In elk geval moet het veranderen en de mensen beginnen zich ook langzaam te realiseren dat zo'n leven als in de voorbije decennia niet meer kan", aldus Dewulf. "Het wordt niet meer zo gewaardeerd om een groot groen grasperk te hebben, buren bekijken je een beetje scheef dan. Maar zo'n mentaliteitsverandering vergt tijd en Californië heeft die tijd eigenlijk niet."

Gladde Amerikanen, groene gazons

Dewulf hoopt dat de dorre gazons in Californië een wake-upcall zullen zijn voor de rest van de Verenigde Staten om aan te tonen wat de gevolgen zijn van klimaatverandering.

"Al zijn er van die gladde jongens die er juist gebruik van maken. Net nu is er een nieuw product in opkomst: een soort speciale verf die ervoor zorgt dat een uitgedroogd gazon toch heel mooi groen wordt."

Wat tijden van droogte allemaal niet doen met de commerciële geest in Amerika.