IS laat meer dan 200 Jezidi's vrij in Irak

De fundamentalistische terreurorganisatie IS heeft 227 Jezidi's vrijgelaten, onder wie ook vrouwen en kinderen. Dat heeft een bevelhebber van de Koerdische peshmergastrijders bevestigd. Het gaat om een groep burgers die maandenlang gegijzeld werden in een dorp in de buurt van Kirkuk, in het noorden van Irak.

De groep Jezidi's zijn eergisteren al bevrijd in de provincie Nineveh, ten noordwesten van Kirkuk, maar ze hebben pas vandaag het gebied bereikt dat onder controle van de Koerden staat.

In augustus vorig jaar hing het lot van de Jezidi's, een religieuze minderheid in Noord-Irak, aan een zijden draadje toen strijders van IS de streek rond de Sinjarberg overnamen. Duizenden Jezidi's vluchtten toen de berg op omdat hun leven in gevaar was. IS heeft toen talloze Jezidi-mannen geëxecuteerd. Honderden vrouwen en kinderen werden gegijzeld door de terreurorganisatie. IS beschouwt de Jezidi's als afvallige ketters.

Desondanks blijft IS grote delen van Noord-Irak en Noord-Syrië controleren. In de buurt van de Syrische stad Aleppo, in gebied dat gecontroleerd wordt door een andere radicaal-islamitische rebellengroep, heeft IS een aanslag met twee bomauto's gepleegd. Daarbij zijn naar verluidt 31 doden gevallen. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten, een oppositiegroep met zetel in Groot-Brittannië, probeert IS rond Aleppo een nieuw front te openen.

Intussen blijft een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten doorgaan met luchtaanvallen tegen posities van IS in Syrië en Irak.