Jeremy Clarkson mag nieuwsquiz presenteren op BBC

Voormalig "Top gear"-gezicht Jeremy Clarkson zal op de BBC opnieuw te zien zijn als quizpresentator. Clarkson is gevraagd om de satirische nieuwsquiz "Have I got news for you" te presenteren. "Jeremy's contract bij "Top gear" is dan wel niet verlengd, maar dat betekent niet dat we hem weren", aldus de Britse openbare omroep.
XPOSUREPHOTOS.COM

Clarkson komt als gastpresentator op het scherm op vrijdag 24 april. Hij heeft de satirische nieuwsquiz "Have I got news for you" in het verleden al verscheidene keren gepresenteerd. In 2008 gooide hij tijdens een uitzending nog een balpen naar een van de vaste panelleden. Die moest toen met een wonde in het gezicht het programma verlaten.

Het gedrag van de voormalige "Top gear"-presentator is al lang niet meer onbesproken. Clarkson werd vorige maand door de BBC geschorst, nadat hij de producer van het programma zowel verbaal als fysiek had bedreigd. Nadat de Britse openbare omroep het incident had onderzocht, werd beslist om Clarksons contract niet te vernieuwen.

Meer dan een miljoen fans ondertekenden daarop een petitie om de presentator toch aan boord te houden, maar BBC-baas Tony Hall zei daarover dat "de grens overschreven was". Intussen is bekend dat de politie de zaak niet verder zal onderzoeken.

"Top gear", het kijkcijfersucces

Het programma "Top gear" wordt wereldwijd door ongeveer 350 miljoen mensen bekeken. Het is een van de belangrijkste exportproducten van de Britse openbare omroep.

De BBC heeft al laten weten dat "Top gear" ook zonder Clarkson zal blijven bestaan. Of de andere leden van het vaste presentatietrio, James May en Richard Hammond, aan boord zullen blijven, is nog onduidelijk.