Lading radioactief materiaal verdwenen in Vietnam

Uit een staalfabriek in Vietnam is een lading radioactief materiaal verdwenen. Volgens de staatsmedia dateert de verdwijning al van drie maanden geleden.

Het gaat om een metalen kist van 45 kilogram zwaar en 45 centimeter lang, waarin kobalt-60 zit. Dat is een radioactieve isotoop die in de industrie gebruikt wordt en gevaarlijk is voor mens en milieu.

De kist verdween uit en staalfabriek in Pomina, in het zuiden van het land. "We weten niet hoe en wanneer het verdween", aldus Do Vu Khoa, van het departement voor wetenschappen van de provincie Ba Ria-Vung Tau. "We zijn nog altijd op zoek." Volgens de staatsmedia dateert de verdwijning al van drie maanden geleden.

De autoriteiten breidden hun zoekoperaties uit naar verschillende naburige gebieden waar afval wordt opgeslagen. "Onze absolute prioriteit is koste wat het kost het terugvinden van de container", verklaarde de directeur van het departement, Mai Thanh Quang, geciteerd door de krant Thanh Nien.