Maleisische cartoonist riskeert 43 jaar cel voor 9 tweets

Negen tweets met evenveel politieke cartoons. Die verstuurde de Maleisische cartoonist Zunar in februari. Genoeg voor de overheid van het Zuidoost-Aziatische land om hem van opruiing te beschuldigen. De man riskeert 43 jaar cel.

Zunar plaatste zijn tweets in de loop van februari op Twitter. Telkens waren ze vergezeld van een cartoon die de corruptie binnen de Maleisische regering aanklaagt. "Men denkt dat Maleisië een democratisch land is, maar ik wil dat ontkrachten en uitleggen hoe de regering haar politieke en rechterlijke macht misbruikt om politieke opposanten te intimideren en gevangen te zetten", citeert de Franse krant La Figaro de cartoonist.

Zijn advocaat Latheefa Koya zegt dat de overheid hem negen keer voor opruiing heeft aangeklaagd, één keer voor elke tweet. "We gaan deze beschuldigingen aanvechten", heeft ze laten weten. "De aanklacht opruiing wordt op de meest belachelijke wijze toegepast."

Het is niet de eerste keer dat Zunar (de schuilnaam van Zulkifi Anwar Ulhaque) van opruiing wordt beschuldigd. Het overkwam hem al eens in september 2010, enkele uren voor zijn werk "Cartoon-o-phobia" verscheen met daarin tal van satirische politieke tekeningen.

De aanklacht van opruiing wordt meer en meer een geliefkoosd wapen van de Maleisische overheid om tegenstanders de mond te snoeren. Recent werden drie redacteurs en twee verantwoordelijken van de website The Malaysian Insider op basis van deze beschuldiging een tijdje opgepakt.