Militaire alliantie tussen VS en Japan breidt uit naar internet en ruimte

De Verenigde Staten en Japan breiden hun militaire samenwerking uit naar cyberspace en de ruimte. Dat hebben de ministers van Defensie van beide landen aangekondigd in Tokio. Eind april moet alles in kannen en kruiken zijn, zo lieten Ashton Carter en Gen Nakatani weten.

De vorige keer dat de militaire samenwerking werd aangepast was in 1997. Toen was dat vooral om het gevaar van Noord-Korea te evalueren. Nu gaat het vooral om het militaire gevaar van China in te schatten. China en Japan bekvechten al een tijd over de Senkaku-eilanden, enkele onbewoonde maar strategische eilanden in de Oost-Chinese Zee.

"Verenigde Staten trekken geen partij over de grond van deze twisten, maar we verzetten ons tegen een militarisering ervan", zei Carter.

De nieuwe alliantie incorporeert ook de nieuwe interpretatie van de Japanse grondwet door de regering van premier Shinzo Abe, die de Japanse troepen toelaat om in het buitenland deel te nemen aan militaire operaties om geallieerden te helpen. Dat is een nieuwigheid sinds in 1947 een pacifistische grondwet werd geïnstalleerd.

Ook de samenwerking op het gebied van informatie-uitwisseling, bewaking en verkenning (ISR) wordt uitgebreid.