Nieuwe site voor huismussentelling na hacking van vorig jaar

Nadat de huismussentelling van Vogelbescherming Vlaanderen en ABBLO vorig jaar te kampen kreeg met softwareproblemen en een hacking, lanceren de organisaties dit jaar een gloednieuwe gebruiksvriendelijke website www.mussenwerkgroep.be. De jaarlijkse telling vindt komend weekend plaats.

Met drie eenvoudige stapjes kan iedereen de mussenwerkgroep vooruit helpen in het verzamelen van wetenschappelijke gegevens over het al dan niet voorkomen van de huismus.

"Via een eenvoudig, rechtstreeks in te vullen formulier kan elke huismussenteller zijn of haar waarnemingen doorgeven", zegt directeur Jan Rodts (Vogelbescherming Vlaanderen). "Ook als je geen huismussen hoort tsjilpen, willen wij het weten. De bedoeling is om tijdens het telweekend de tsjilpende huismusmannetjes te tellen. Een tsjilpend mussenmannetje is immers gelijk aan een broedgeval."

Het aantal tsjilpende mannetjes kan verschillen met het aantal mussen 's winters op de voedertafel. Wie twijfelt hoe een mannetje eruitziet, wordt met behulp van tekeningen en foto's op weg geholpen. Via beeld- en geluidsfragmenten leren kandidaat-tellers zang onderscheiden.

In de afgelopen 40 jaar is het aantal broedparen in Vlaanderen met 30 procent verminderd. "De huismus ondervindt een drastische achteruitgang. Zowel de grootte van de kolonies alsook het aantal kolonies daalt. Niet enkel in Vlaanderen maar in heel Europa en zelfs Azië merkt men deze zorgwekkende trend. "