Nog geen duidelijkheid voor FedEx-personeel in Brussel

Er is nog geen duidelijkheid over de toekomst van de 400 werknemers op het Europese hoofdkwartier van FedEx in Brussel. Het Europese hoofdkwartier van het Amerikaanse pakjesbedrijf verhuist naar Amsterdam nu FedEx zijn Nederlandse concurrent TNT heeft overgenomen.

FedEx kondigde gisteren aan dat het de Nederlandse concurrent TNT zal overnemen. Doordat het Europese hoofdkwartier uit Brussel verdwijnt, dreigen er jobs te verdwijnen, maar op een ondernemingsraad kon de directie daar vanochtend geen duidelijkheid over geven. 

"Tot de fusie definitief is, zal de directie geen stappen ondernemen om een aantal afdelingen al dan niet te sluiten”, zei Olivier Van Camp van de socialistische vakbond na de ondernemingsraad. De directie maakte tijdens die ondernemingsraad bekend dat het 12 tot 14 maanden zal duren eer de fusie rond is. Dus in principe blijft het Europese hoofdkwartier tot medio 2016 in Brussel, “hoewel de directie daarover geen garantie op papier wou geven”, betreurt Olivier Van Camp. Zowel de socialistische als de christelijke vakbond vindt het niet kunnen dat de werknemers zo lang in onzekerheid moeten leven.

Het enige dat de directie vanochtend kwijt kon, is dat men op “een humane manier” zal omgaan met het personeel als er gedwongen ontslagen zouden vallen.

"Schandalig"

De bonden zijn allerminst gerustgesteld na de ondernemingsraad, omdat het “heel onduidelijk blijft wat er zal gebeuren met de jobs van de mensen in Brussel”, aldus vakbondsman Van Camp. Hij is er ook niet over te spreken dat het personeel het nieuws over de fusie gisteren via de media heeft moeten vernemen. Die gang van zaken hebben de bonden ook aangekaart op de ondernemingsraad.

“Eigenlijk is dat schandalig. De intentie om het hoofdkwartier in Brussel te sluiten, moet normaal worden meegedeeld op een ondernemingsraad, en dat is hier niet gebeurd. De directie verstopt zich achter het feit dat FedEx beursgenoteerd is, maar voor mij staat het Belgische sociale recht, nog altijd boven de rechten van de aandeelhouders.”

De bonden hebben nog geen plannen om actie te voeren tegen de dreigende sluiting. De vakbondsvertegenwoordigers zullen in afwachting van meer duidelijkheid hun achterban op de werkvloer informeren.