Open oorlog tussen vader en dochter Le Pen

De breuk tussen Jean-Marie Le Pen en zijn dochter Marine lijkt compleet en definitief. Vader Le Pen, erevoorzitter van de Franse extreemrechtse partij Front National (FN), mag van zijn dochter en FN-voorzitter geen kandidaat zijn bij de regionale verkiezingen eind dit jaar nadat hij alweer enkele controversiële uitspraken had laten optekenen.

Marine Le Pen nam het roer van haar vader in 2011 over, maar de twee kunnen het al een tijdje niet meer met elkaar vinden. Enkele uitspraken in het extreemrechtse Franse blad Rivarol zijn nu blijkbaar de druppel. Daarin verdedigt de erevoorzitter van FN zijn eerdere uitspraak dat de Holocaust een detail uit de geschiedenis is en roept hij op om met Rusland samen te werken om "de blanke wereld te redden".

Genoeg is genoeg, moet Marine Le Pen gedacht hebben. Zij probeert met de partij een zachtere koers te varen in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen in 2017. "Jean-Marie Le Pen lijkt te zijn terechtgekomen in een spiraal van politieke zelfmoord. Zijn statuut van erevoorzitter geeft hem niet het recht om met vulgaire provocaties het Front National te gijzelen. Hij wil mij schaden, maar hij schaadt de hele beweging."

De top van het Front National is nu in alle haast bijeengeroepen om de zaak te bespreken, maar voorzitter Marine Le Pen heeft kennelijk al definitief afgerekend met haar vader. "Ik heb hem ingelicht dat ik me verzet tegen zijn kandidatuur voor de regionale verkiezingen eind dit jaar", klinkt het in een mededeling.

Daarin krijgt ze de steun van van FN-vicevoorzitter Florian Philippot. Op Twitter zegt hij: "de politieke breuk met Jean-Marie Le Pen is nu totaal en definitief".