Rahm Emanuel opnieuw burgemeester van Chicago

De vroegere stafchef van president Barack Obama, Rahm Emanuel, is herkozen tot burgemeester van Chicago, de op twee na grootste stad van de Verenigde Staten. Rahm Emanuel, bekend om zijn felle temperament, versloeg in de tweede en beslissende stemronde Jesus "Chuy" Garcia, die de progressieve vleugel van de Democratische Partij vertegenwoordigde.
Rahm Emanuel viert zijn overwinning met zijn aanhangers.

"We hadden het niet zonder jullie kunnen doen", twitterde de gewezen stafchef van het Witte Huis na de bekendmaking van de resultaten dinsdagavond, met een foto van hem terwijl hij sympathisanten begroet. Hij werd met 56 procent van de stemmen gekozen, tegen 44 procent voor Garcia.

De burgemeester had kritiek gekregen vanwege zijn agressieve stadsbeleid, terwijl zijn Amerikaans-Mexicaanse tegenstrever campagne had gevoerd rond de armen en werkenden die Emanuel volgens hem verwaarloosd had.

Rahm was verplicht om in heel de stad verwoed campagne te voeren tegen Garcia, die de steun van de vakbonden had. "Ik wil jullie danken omdat jullie me verplicht hebben te tonen wat ik kan. Ik zal daardoor een betere burgemeester zijn", zei Emanuel in een toespraak die door Amerikaanse televisiestations werd uitgezonden.

Emanuel staat voor grote uitdagingen in zijn tweede termijn: Chicago heeft het slechtst gefinancierde pensioensysteem van alle Amerikaanse steden, het wordt geplaagd door hardnekkig geweld en Emanuel moet het opnemen tegen de vakbonden die miljoenen hebben uitgegeven in een poging om hem te verslaan in de verkiezingen.