Recordvangst drugs in luchthaven van Zürich

Op de luchthaven van Zürich heeft de douane 4.442 kilo qat in beslag genomen. Dat zijn de bladeren van de gelijknamige plant die een stimulerend effect hebben.
Archieffoto qat-bladeren

Tijdens een gerichte controle op het postverkeer tussen 24 maart en 6 april heeft de douane van de luchthaven van Zürich, de grootste luchthaven van Zwitserland, 495 postpakketten met qat in beslag genomen.

De pakjes kwamen uit Kenia en Tanzania en waren ingeklaard als thee, henna of kruiden. Het overgrote deel van de vangst was bedoeld voor de Noord-Amerikaanse, Europese en Aziatische markt. Slechts 150 kilogram was geadresseerd aan Zwitserse bestemmingen.

Qat is een drug die de gebruiker een euforisch gevoel geeft, maar die ook heel wat bijwerkingen heeft: verlies van eetlust, slapeloosheid en hartritmestoornissen. De drug is vooral populair in de Hoorn van Afrika en in Jemen. Verse bladeren wordt gekauwd, terwijl gedroogde qat als thee wordt gedronken of gerookt wordt in combinatie met tabak of cannabis.