Reynders wil onafhankelijk onderzoek massagraf Congo

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vraagt dat er onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek komt naar het massagraf dat ontdekt is in Maluku in Congo. "Het is van belang dat de site goed wordt afgesloten om te vermijden dat er bewijzen en sporen zouden kunnen verdwijnen. Want er moet worden vastgesteld wie in het massagraf werd begraven en in welke omstandigheden dat gebeurde", zo stelt de MR-vicepremier.

In de Congolese plaats Maluku is een massagraf met meer dan 400 lichamen ontdekt. Mensenrechtenactivisten vragen een onafhankelijk onderzoek. Volgens de organisaties moet daarbij worden nagegaan of er ook lichamen van opposanten in het graf liggen.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft "met afschuw" kennis genomen van de ontdekking van het massagraf. Volgens de MR-minister roept de ontdekking "veel vragen op". "Het Congolese volk en de internationale gemeenschap hebben recht op antwoorden", zegt Reynders. Daarom vraagt hij de onmiddellijke oprichting van een onafhankelijk onderzoek.

Meest gelezen