Russische premier Medvedev bij Thaise junta

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft een uitzonderlijk bezoek gebracht aan Thailand. Mogelijk wil Rusland profiteren van de fors gekoelde relaties tussen de Verenigde Staten en hun belangrijkste bondgenoot in Zuidoost-Azië.

De Thaise premier Prayuth Chan-Ocha had de rode loper uitgerold voor zijn Russische collega (boven). Het ging dan ook om het eerste bezoek van een Russische premier in meer dan 25 jaar.

Officieel werd er vooral gepraat over handel tussen beide landen. De buitenlandse handel van Rusland is vorig jaar met een kwart gedaald, onder meer door de crisis in het land, maar ook door westerse sancties. Moskou hoopt dat nu te compenseren door meer handel met het Verre Oosten en Latijns-Amerika.

Toch stond ook militaire samenwerking op de agenda. Volgens de Russische minister van Handel Denis Mantoerov die deel uitmaakte van de delegatie, heeft Bangkok belangstelling voor de aankoop van Russische gevechts- en transportvliegtuigen. Meer is daar niet over gezegd, maar anderzijds gaat de Thaise stafchef deze week nog naar China, eventueel om alternatieven achter de hand te houden.

AP2014

Moskou wil VS bondgenoot afsnoepen

Thailand is al sinds de jaren 40 een trouwe en erg belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in Zuidoost-Azië. Tijdens de oorlog in Indochina voerden de VS vanuit Thaise bases luchtaanvallen uit in Vietnam. Het Thaise leger is bijna volledig uitgerust met Amerikaans materieel en de legertop heeft in Bangkok ook grote politieke invloed.

Dat leidde al vaak tot staatsgrepen of pogingen van het leger "om de orde in Thailand te herstellen". De laatste coup tegen de verkozen premier Yingluck Shinawatra (foto) vorig jaar was er echter te veel aan voor VS-president Barack Obama en sindsdien heeft Washington de militaire samenwerking met Thailand op een laag pitje gezet.

Van de weersomstuit probeert de Thaise junta nu toenadering te zoeken tot China en nu ook blijkbaar Rusland. De meeste buitenlandse politici mijden nu Thailand. Sinds vorig jaar zijn enkel hoge diplomaten uit de buurlanden Cambodja en Myanmar (Birma) op bezoek geweest. 

AP2014