Shell koopt gasgroep BG voor 64 miljard euro

De Brits-Nederlandse energiegroep Shell gaat de gasproducent BG (het vroegere British Gas) overnemen. Analisten sluiten niet uit dat de lage prijzen voor olie en gas opnieuw gaan leiden tot een reeks grote overnames in de sector.
AP2011

Het gaat om de grootste overname in de energiesector van de laatste tien jaar. Royal Dutch Shell is bereid om 1,367 pence per aandeel BG te betalen in cash en eigen aandelen. 

In totaal gaat het om een bedrag van 64 miljard euro en dat is ongeveer het dubbele van de beurswaarde van BG. Op de beurs van Londen sprong het aandeel van BG na het bekendmaken van de plannen met 38 procent naar omhoog.

Als de aandeelhouders van beide bedrijven de overname goedkeuren, wordt Shell bijna twee keer zo groot als concurrent BP en wordt het de grootste producent van vloeibaar LNG-gas ter wereld. De reserves van olie en gas voor Shell zouden stijgen met 28 procent. Shell zou dan toegang krijgen tot de gasvelden van BG in Australië, Brazilië, Oost-Afrika en Egypte. 

BG werd gevormd uit de vroegere staatsonderneming British Gas die indertijd door premier Margaret Thatcher werd geprivatiseerd. Er werken 5.200 mensen voor BG.

AP2014

Nieuwe reeks van "mega mergers"?

Shell maakt gebruik van de erg lage energieprijzen die de resultaten van vooral kleinere olie- en gasgroepen onder druk zetten. De overname zou voor beide bedrijven tot een besparing van 2,5 miljard euro per jaar leiden.

De overname van BG door Shell kan het begin vormen van een nieuwe reeks van fusies en overnames in de energiesector die worden aangewakkerd door de lage prijzen en door de jacht op besparingen via synergieën.

De vorige keer dat zoiets gebeurde was eind de jaren 90 toen de olieprijzen ook onder druk stonden. BP nam toen het Amerikaanse Amoco over, het Franse Total greep landgenoten PetroFina en Elf Aquitaine bij de kraag en Exxon en Mobil en Chevron en Texaco vormden toen koppeltjes.

AP 2014