Sociale inspectie spoort meer zwartwerk op

De voorbije drie jaar heeft de sociale inspectie meer zwart werk kunnen opsporen, het aantal vaststellingen is gestegen van 32 naar 37 procent. Volgens staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) is dat te danken aan de meer gerichte controles.

De inspectie kan gerichter controleren door informatie van verschillende gegevensbanken te combineren. Ze controleert bijvoorbeeld extra op sociale dumping als een bedrijf gebruik maakt van tijdelijke werkloosheid en tegelijk buitenlandse werknemers in dienst neemt.

Volgens staatssecretaris Tommelein zijn die vaak niet in orde met de sociale zekerheid, die zegt dat zijn diensten zeer goed voorbereidend werk leveren. "We doen dat met data-mining en data-matching", zegt hij. "We krijgen een pak gegevens binnen, en dat betekent ook dat wij de goede ondernemingen, de bonafide ondernemingen gerust kunnen laten, en dat wij vooral de mensen die het absoluut niet goed menen en de bedrijven die niet in orde zijn gerichter kunnen controleren. Dat is toch wel een goeie zaak."

Vorig jaar deed de sociale inspectie meer dan 15.000 controles op zwartwerk.