Vier keer meer gevallen van graffiti op treinen

Het aantal gevallen van graffiti op treinstellen is sinds 2010 vervierdubbeld, tot 2.175 vaststellingen in 2014. De jaarlijkse kosten voor de verwijdering namen in die periode toe van 1,1 miljoen euro tot 2,5 miljoen.

Als verklaring voor de forse stijging geeft minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) aan dat graffitispuiters het openbaar vervoer als een geliefkoosd doelwit kiezen omdat het hen veel zichtbaarheid geeft. Ook zouden de nieuwe Desiro-treinstellen een aantrekkelijk mikpunt zijn.

In de loop van dit jaar treedt een actieplan in werking, met onder meer gezamenlijke acties van de veiligheidsdienst en de politie en een betere beveiliging van de nachtelijke stelplaatsen.

"Deze cijfers bewijzen dat het hoog tijd is om op te treden tegen dit bijzonder dure en storende vandalisme", vindt  Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "We steunen het actieplan van de NMBS en hopen dat het op korte termijn resultaten zal opleveren en de trend kan ombuigen."

De mogelijke sancties voor het misdrijf gaan van één tot zes maanden gevangenisstraf en een boete van 26 tot 200 euro, plus schadevergoeding.