Vlaanderen plaatst dit jaar op minstens 20 locaties kreukelpalen

De Vlaamse overheid zal dit jaar op minstens 20 bijkomende locaties kreukelpalen plaatsen. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) geantwoord op een schriftelijke vraag van Open VLD-parlementslid Lydia Peeters. Kreukelpalen of botsvriendelijke lichtmasten zijn palen die bij een aanrijding rond het voertuig plooien, waardoor de schok voor de inzittenden beperkt wordt en men een grotere kans heeft om de klap te overleven.

Sinds enkele jaren neemt het aantal kreukelpalen langs Vlaamse wegen sterk toe. Dat heeft vooral te maken met een richtlijn die in 2010 is ingevoerd. Die richtlijn bepaalt dat er systematisch botsvriendelijke lichtmasten moeten worden geplaatst aan bepaalde wegen, zoals bijvoorbeeld wegen waar men sneller mag rijden dan 50 km/u en waar geen vangrails staan.

Uit gegevens van Vlaams minister Weyts blijkt dat het Agentschap Wegen en Verkeer intussen op gewestwegen in 84 Vlaamse gemeenten dergelijke kreukelpalen heeft geplaatst. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat gemeenten ook op eigen initiatief palen plaatsen.

Volgens Weyts zullen zijn diensten in de loop van 2015 op nog 20 bijkomende locaties botsvriendelijke masten plaatsen. Het gaat om 3 gewestwegen in Antwerpen, 1 gewestweg in Vlaams-Brabant, 8 gewestwegen in Limburg, 2 in Oost-Vlaanderen en 6 in West-Vlaanderen.