Vrijspraak gevraagd voor Nederlandse journaliste in Turkije

De Turkse aanklager heeft de vrijspraak gevraagd voor de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink. Dat heeft Froukje Santing gemeld, die als waarneemster van de Nederlandse Vereniging van Journalisten het proces in Turkije bijwoont.

De uitspraak in de zaak rond Geerdink wordt maandag verwacht. Geerdink woont in Turkije en wordt ervan beschuldigd dat ze propaganda voort de PKK. Geerdink publiceert geregeld over de Koerdische zaak.

Volgens de aanklager kan ze op basis van de antiterreurwet niet worden veroordeeld. In het bewijs dat is aangedragen in de zaak tegen de Nederlandse, onder meer blog-, Twitter- en Facebookberichten, wordt namelijk niet opgeroepen tot geweld. Ook Geerdinks advocaat heeft de vrijspraak gevraagd.

Rechter afwezig

De hoofdrechter die Geerdinks zaak behandelt, was vanochtend niet aanwezig. Daarom moet de uitspraak wachten tot maandag.

Geerdink liet eerder al weten dat ze "redelijk ontspannen" naar de zitting heeft toegeleefd. "Het is een heel dunne zaak, daarom denk ik niet dat ze me kunnen veroordelen", aldus Geerdink. "Maar in Turkije blijft het toch altijd wat spannend."

Kort aangehouden

De journaliste werd in januari kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van Nederlands minister Bert Koenders aan Turkije. Die dreigde daarop het land te verlaten als Geerdink niet direct zou worden vrijgelaten.