Waarom vrouwen narcisten onweerstaanbaar vinden

Narcistische mannen - mannen met een meer dan normale eigenliefde - zijn geen goede partners, maar zelfs vrouwen met veel ervaring beseffen dat niet. Narcistische trekken blijven aantrekkelijk voor vrouwen, zelfs bij "veteranen" die al veel partners gehad hebben, en bij vrouwen die graag willen trouwen.
Narcissus bekijkt zijn spiegelbeeld in het water.

Het is al enige tijd duidelijk dat narcisten voor vrouwen aantrekkelijk zijn. Op het eerste zicht heeft hun extreme zelfvertrouwen een haast magnetische aantrekkingskracht heeft op vrouwen.

Maar als vrouwen al een tijd meedraaien in het "dating-circuit", zullen ze toch wel inzien dat de aantrekkelijke oppervlakkige eigenschappen een masker zijn voor slecht gedrag, onder meer voor ontrouw? En als vrouwen duidelijk op zoek zijn naar een echtgenoot, zullen ze toch wel zo ver mogelijk wegblijven van narcisten?

Neen dus, uit een studie in "Personality and Individual Differences" van Tamara Montrose en Carrie Haslam van het Hartpury College in Engeland blijkt dat ervaren vrouwen en vrouwen die op zoek zijn naar een echtgenoot, net meer aangetrokken zijn tot narcistische mannen.

"Narcistische mannen zijn geen goede partners, maar zelfs vrouwen met veel ervaring beseffen dart niet", zo schrijven de onderzoekers.

© Paul Souders / DanitaDelimont - www.belgaimage.be

Mannelijke ijdelheid

De onderzoekers ondervroegen 146 Britse vrouwen tussen 18 en 28, en legden hen een aantal uitspraken voor. 67 procent van de vrouwen zeiden dat ze ernaar uitkeken om te trouwen, 24 procent zei dat ze niet wilden trouwen. De vrouwen vermeldden ook met hoeveel mannen ze de afgelopen jaren een romantische verhouding hadden gehad: 52 procent had tussen nul en vijf partners gehad, 7,5 procent had 21 of meer partners gehad.

De vrouwen kregen dan 20 uitspraken voorgelegd in verband met narcisme en aantrekkelijkheid, en ze moesten op een schaal van één tot vijf aangeven in hoeverre ze het er mee eens of oneens waren. Bij de uitspraken zat onder meer: "Zelfvertrouwen is aantrekkelijker bij een man dan bescheidenheid", "Mannelijke ijdelheid is een aantrekkelijke eigenschap" en "Ik word aangetrokken door mannen die er plezier in vinden het middelpunt van de aandacht te zijn".

Tot verrassing van de onderzoekers waren vrouwen die graag wilden trouwen, meer aangetrokken tot de narcistische mannelijke persoonlijkheid dan vrouwen die niet wilden trouwen. Ze reageerden meer bepaald veel positiever op beweringen zoals "Ik word aangetrokken tot een man die autoriteit uitstraalt" en "Een man die manipulatie gebruikt om zijn succes op het werk te beïnvloeden, is aantrekkelijk".

"Die bevinding is problematisch vanuit een vrouwelijk perspectief gezien", zo schrijven de onderzoekers, "aangezien een narcistische man voornamelijk gericht is op paren op korte termijn." En, met andere woorden, het hart van de vrouwen zal breken. "Jammer genoeg", zo voegen ze er aan toe, "zijn veel van de kwaliteiten die van een dergelijke man slecht partnermateriaal maken, niet onmiddellijk zichtbaar."

De onderzoekers vonden geen belangrijke verschillen tussen vrouwen met meer of minder vroegere partners. Het enige duidelijke verschil was dat de vrouwen die bovenaan de schaal zaten, met 21 of meer partners, duidelijk meer aangetrokken werden tot narcistische mannen dan vrouwen die 0 tot 10 partners hadden gehad. 

© Dann Tardif/LWA - www.belgaimage.be

Hoge status

De resultaten wijzen erop dat mannelijke narcisten gezien worden als "figuren met een hoge status, die in staat zijn om middelen te verwerven, en die onderhoudend en vol zelfvertrouwen zijn. Die kenmerken zijn aantrekkelijk voor vrouwen in de context van een verhouding", zo schrijven de onderzoekers.

Haslam en Montrose besluiten dat vrouwen rekening moeten houden met "de verlangens voor toekomstige verhoudingen en de ervaringen uit hun vroegere relaties" wanneer ze besluiten wie er geschikt materiaal is voor een relatie. En veel vrouwen doen dat ook.

Maar deze studie wijst er ook op dat pathologische eigendunk bij mannen, op vrouwen een aantrekkingskracht uitoefent die primaire passies aanspreekt, en dat die aantrekkingskracht langer haar invloed behoudt dan velen voorspeld zouden hebben.