Wallonië, de nieuwe Belgische kolonie? - Johanne Montay

Nooit hadden de federale ministers Paul Magnette zo boos gezien. "Charles, stop met die ironische glimlach!" De minister-president van het Waalse gewest was buitengewoon woedend vorige woensdag tijdens het overlegcomité. Wat is er misgegaan in federaal België?
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

De reden van de ruzie kennen jullie. Een factuur van 750 miljoen door de federale regering doorgestuurd naar de gewesten voor de begroting van 2015. Volgens de laatste cijfers van de Hoge Raad van Financiën zit het zo in elkaar: de fiscale inkomsten moesten op basis van het jaar 2013 berekend worden, en niet 2012. Het gevolg is dat die fiscale inkomsten veel lager zijn voor de gewesten dan eerst was gezegd.
Daarom waren de drie gewesten ontevreden toen de minister-presidenten afgelopen woensdag de Lambermont binnenliepen. Maar wat verklaart het heftige incident tussen Magnette en Michel?

De federale regering blijft de baas

De redenen zijn van politieke, psychologische en emotionele aard. De PS heeft nog niet aanvaard dat zij niet meer aan de macht is. Ze heeft de 6de staatshervorming mee ontworpen, de financieringswet inbegrepen. Maar nu komt de rekening en de onaangename verrassing is dat de federale regering toch de baas blijft. Die berekent het geld dat naar de gewesten gaat. Ze baseert zich op de cijfers van grote instellingen zoals het Federaal Planbureau en het monitoringscomité.

Meerwaardigheidsgevoel

De tweede reden heeft meer met psychologie te maken. Na de 6de staatshervorming worden de Belgen verondersteld om in een volwassen federale staat te leven. Maar feitelijk ligt het heel anders.
Het overleg tussen de gewesten en de federale regering is geen ontmoeting tussen evenwaardige partijen. Het overleg vindt altijd in Brussel plaats, in de Lambermont, met de federale regering als gastheer. Zo hebben de gewestregeringen – en in het bijzonder Paul Magnette – de indruk dat de regering op hen neerkijkt.
Paul Magnette heeft het zelfs aan Le Soir zo beschreven: "Het overlegcomité is eigenlijk de plaats waarop de minister van Kolonies de overzeese gebieden ontvangt."

Wie verdedigt de Franstalige belangen?

De ruzie tussen MR en PS is ook een wedstrijd voor de beste verdediger van de Franstalige belangen. De MR heeft als enige Franstalige federale coalitiepartner moeite om een einde te maken aan haar reputatie van "schaduw van de N-VA". De PS, die 25 jaar aan de macht is geweest, heeft moeite om haar frustratie te verbergen. Het gevolg is dat beide partijen het algemeen belang van de Franstaligen niet meer kunnen verdedigen. Als ze zich niet boven de strijd kunnen stellen, zullen politieke partijen die "België barst" roepen aan geloofwaardigheid winnen. Zo kan de democratische N-VA ook opnieuw voor confederalisme pleiten, want "dit land werkt niet".

(Johanne Montay is chef van de politieke redactie bij de RTBF. Deze bijdrage verschijnt ook op rtbf.be.)

 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.