WHO stelt netwerk op van medische rampenteams

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat een netwerk opstellen van "geaccrediteerde medische teams" die snel kunnen tussenbeide komen tijdens humanitaire noodsituaties. Dat heeft de organisatie gemeld op een persconferentie.

De WHO wil een register opstellen met "geaccrediteerde medische teams" die klaar zijn om eender waar op de wereld ingezet te worden bij rampen zoals tsunami's of aardbevingen. De autoriteiten van het getroffen land kunnen dat register dan raadplegen en zelf kiezen welke teams ze oproepen. Dat zou procedures als de accreditatie van de dokters moeten versnellen en vergemakkelijken.

Vanaf vandaag kunnen medische teams van over de hele wereld zich kandidaat stellen om deel te nemen aan het project. De WHO gaat dan na of ze over de juiste expertise beschikken en zal hun extra opleidingen geven. "We verwachten dat minstens 150 organisaties zich zullen registreren in het eerste jaar", zegt Ian Norton, die het project leidt.