Zeiljacht Jacques Brel reist naar Zeebrugge

Zeiljacht Askoy II, waarmee chansonnier Jacques Brel naar de Markiezeneilanden reisde, zal in Zeebrugge gerestaureerd worden. Dat meldt de betrokken vzw Save Askoy II en wordt bevestigd door de haven van Zeebrugge.

Het scheepswrak werd in 2010 voor renovatie van Oostende naar de Nieuwe Scheldewerven in Rupelmonde gebracht. De renovatie is inmiddels in een vergevorderd stadium, maar door het faillissement van de Nieuwe Scheldewerven keek de vzw uit naar een nieuwe locatie. Dat wordt Zeebrugge.

De Maatschappij Brugse Zeehaven ondertekende vandaag, op Brels verjaardag, een overeenkomst met de vzw, waarbij de Askoy II een onderkomen krijgt in de loods van MBZ. Daar zal de restauratie hervat worden. Het zeiljacht wordt volgende week al in Zeebrugge verwacht.

Jacques Brel (1929-1978) kocht het schip in 1974 en reisde ermee naar de Markiezeneilanden. Brel belandde op die manier op het eiland Hiva Oa, waar hij zich uiteindelijk zou vestigen. Zijn schip werd in 1976 doorverkocht en strandde uiteindelijk in Nieuw-Zeeland. In 2010 werd het overgebracht naar België.

Meest gelezen