Zuid-Koreaan dropt dvd's van gewraakt "The interview" boven Noord-Korea

Een Zuid-Koreaanse activist is erin geslaagd om dvd's van de gewraakte film "The interview" binnen te smokkelen in buurland Noord-Korea. De man liet duizenden heliumballonnen op met daaraan een dvd. Op die manier raakten duizenden exemplaren van de film over de grens.

Lee Min-Bok is afkomstig uit Noord-Korea, maar ontvluchtte zijn land en woont al jaren in Zuid-Korea. Van daaruit voert hij actie tegen het Noord-Koreaanse regime.

Sinds begin dit jaar heeft de man al 4 keer heliumballonnen losgelaten die "The interview" over de streng bewaakte grens met Noord-Korea hebben geloodst. In de filmpakketten stopte de man ook steeds politieke pamfletten met kritiek op het Noord-Koreaanse regime. Hij plande zijn droppings altijd 's nachts. Hij werd nooit opgemerkt.

Afgelopen weekend vond zijn voorlopig laatste actie plaats, zo vertelt de man aan het Franse persbureau AFP. Een cameraploeg van de Amerikaanse nieuwszender CNN kon daar beelden van maken.

Noord-Korea neemt "gepaste maatregelen"

Noord-Korea heeft deze verzetsdaad zwaar veroordeeld. Het Noord-Koreaanse regime eist dat Seoel zijn burgers een halt toeroept. Bovendien kondigt het land ook "gepaste fysieke maatregelen" aan. Zuid-Korea heeft zijn burgers opgeroepen om hun buurland "niet openlijk uit te dagen", al beschouwt het land soortgelijke acties als het recht op vrije meningsuiting.

Noord-Korea heeft de Sonyproductie, over een fictieve moordaanslag op hun grote leider Kim Jong-Un altijd zwaar veroordeeld. Het land beschouwt het verhaal als niet meer of minder dan "gratuit terrorisme". De Amerikaanse inlichtingendienst FBI is er dan ook van overtuigd dat het regime in Pyongyang achter de hacking bij filmbedrijf Sony Pictures zit. In de VS waren bioscopen na de grootschalige hacking bijzonder weigerachtig om de film nog te vertonen.