"10 euro meer per jaar voor stroom, 20 euro voor gas"

Eandis, de beheerder van het distributienetwerk van gas en elektriciteit, gaat zijn tarieven volgend jaar verhogen. Het bedrijf heeft berekend dat het dit jaar een vennootschapsbelasting van 104,6 miljoen euro moet betalen en zal die belastingfactuur afwentelen op de verbruikers. De oppositiepartij SP.A vraagt een uitzondering van de belasting voor intercommunales.

Volgens de eerste schattingen van Eandis zullen de tarieven voor de gemiddelde stroomverbruiker jaarlijks met 10 euro stijgen, de tarieven voor aardgas met gemiddeld 20 euro.

Door een beslissing van de federale regering moeten intercommunales vanaf 1 januari een vennootschapsbelasting betalen. Daarvoor konden ze genieten van een vrijstelling.

Indien ook de distributienetbeheerders zullen worden onderworpen - en daar gaat Eandis momenteel van uit - kan deze belasting worden geraamd op 104,6 miljoen euro voor 2015, bevestigt een woordvoerster. Dat blijkt uit een financieel rapport van Eandis.

Eandis is van plan die factuur door te rekenen in de distributietarieven voor elektriciteit en aardgas, met als gevolg hogere facturen voor de consument. "Onze tariefmethodologie laat dit toe", zegt de woordvoerster. 

SP.A: "Geen hogere factuur meer"

De oppositiepartij SP.A wil niet dat de energiefactuur nog verder stijgt en vraagt daarom dat intercommunales de vennootschapsbelasting niet zouden moeten betalen.

Volgens de SP.A is de beslissing van de federale regering om zo'n belasting op te leggen, een slechte maatregel. "De gemeentebesturen die de intercommunales hebben opgestart om efficiënter te werken en kosten te besparen, worden nu gestraft door een extra belasting", zegt SP.A-parlementslid Rob Beenders. "Ze kunnen nu alleen maar de rekening voor de klant verhogen en dat is niet eerlijk."