"Bombardementen op Jemen zijn misdaad", aldus Iran

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft de Arabische luchtaanvallen op de sjiitische Houthi's veroordeeld. De VS beschuldigen Iran ervan dat het de Houthi's bewapent. Intussen heeft nieuwe hulp de belegerde havenstad Aden bereikt.

Volgens president Rouhani (foto) heeft Saudi-Arabië niets geleerd van zijn bemoeienis met landen als Syrië en Irak en herhaalt Riyad dezelfde fout nu opnieuw met de luchtbombardementen op de Houthi's in Jemen.

"Stop met het doden van onschuldige kinderen. Een land als Jemen zal niet toegeven aan bombardementen. Laat ons samen de Jemenitische fracties bijeenbrengen en praten over een staakt-het-vuren", zei de Iraanse president nog.

Grootayatollah Ali Khamenei -de hoogste leider in Iran- ging nog een stap verder en noemde de Saudische bombardementen "een misdaad en een poging tot genocide die door internationale rechtbanken zou moeten vervolgd worden".

Intussen lijkt Iran wel bezig aan een diplomatiek offensief in de moslimwereld. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif -die het al druk heeft met de nucleaire onderhandelingen- heeft tijd gevonden om in Pakistan de kwestie Jemen te gaan bepleiten. Pakistan steunt met woorden de door Saudi-Arabië geleide luchtaanvallen op de sjiitische Houthi's, maar is zelf niet tussenbeide gekomen, behalve om de eigen burgers uit Jemen te evacueren.

2013 AP

VS neemt harder standpunt in tegen Iran

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zijn er bewijzen dat Iran wel degelijk de sjiitische Houthi's in Jemen bewapent. Wekelijks zijn er vluchten en wij hebben die gevolgd, aldus Kerry. Sinds begin maart was er een dagelijkse "commerciële" luchtverbinding tussen de Jemenitische hoofdstad Sanaa -onder controle van de Houthi's- en Iran.

De VS zal niet werkeloos toekijken en de bondgenoten in de regio helpen, waarschuwde Kerry. Amerika levert nu al inlichtingen aan de Arabische coalitie en Amerikaanse tankvliegtuigen zijn nu ook begonnen met het bijtanken van Arabische gevechtsvliegtuigen tijdens hun missies in Jemen.

Noodhulp opnieuw in belegerde stad Aden

Intussen heeft Artsen Zonder Grenzen vandaag opnieuw een schip met medische hulpgoederen laten aanmeren in de belegerde Zuid-Jemenitische havenstad Aden. Aan boord zijn ook vijf dokters. Gisteren is ook al een schip met hulpgoederen in Aden aangekomen.

Het Belgische Rode Kruis zou vandaag ook een vrachtvliegtuig met medisch materiaal naar Jemen sturen. Dat zal opstijgen vanop de luchthaven van Bierset nabij Luik en neemt materiaal mee voor tal van Europese afdelingen van het Rode Kruis.

In Aden wordt intussen nog altijd hevig gevochten. De gelegenheidscoalitie van regeringstroepen en zuidelijke autonomisten proberen nog altijd om de aanvallen van de sjiitische Houthi's en een opstandig deel van het leger af te slaan. Ze zouden de Houthi's nu wat verdreven hebben tot de rand van de stad. Intussen gaat de Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië nog altijd door met het bombarderen van de Houthi's en hun bondgenoten.

Houthi's raken slaags met Al Qaeda

Naast de gevechten in Aden, wordt er ook strijd geleverd in andere delen van Jemen en dan vooral in de oostelijke provincies. Vandaag hebben de Houthi's en de Saleh-getrouwen Ataq ingenomen, de hoofdstad van de olieprovincie Shabwa, ten oosten van Aden.

De Houthi's zouden ook verder oprukken naar de olievelden van Shabwa. Daarbij zouden ze ook slaags zijn geraakt met strijders van AQAP, de Jemenitische tak van Al Qaeda. 

Om het nog wat eenvoudiger te maken, woeden er in Mukalla, de hoofdstad van de grote oostelijke provincie Hadramawt, gevechten tussen Al Qaeda en soennitische stammenmilities. Die laatste twee willen het machtsvacuüm in de olierijke regio Hadramawt opvullen nu het centrale gezag daar volledig is weggevallen.