"Ik deed het voor mijn vrienden, maar dit had ik niet verwacht"

Nicola Sturgeon, Jim Murphy, Ruth Davidson en Willie Rennie. Deze vier Schotse toppolitici stonden deze week tegenover elkaar in een van de vele verkiezingsdebatten. Geen van hen wist tijdens het debat de meeste aandacht te trekken van tv-kijkend Schotland. Wie daar dan wel in slaagde? Een man met valse snor in het publiek.

Waarom draagt iemand een valse snor terwijl hij een verkiezingsdebat bijwoont? Op die vraag geeft de man zelf een antwoord. En die man, dat is Danny McAfee. Een 54-jarige taxichauffeur uit Dundee. Sinds het debat staat zijn telefoon roodgloeiend, door media in binnen- en buitenland. 

"Eerlijk, ik dacht dat het een "gaapfestival" zou zijn", steekt de man van wal in diverse media. "Daarom plakte ik die valse snor op. Om de zaak daar toch een beetje op te fleuren." Naar eigen zeggen deed hij het vooral voor zijn vrienden. "Ik wilde hen doen lachen. En als ik kijk naar mijn gemiste oproepen, dan ben ik daar in geslaagd."

Waar hij hoegenaamd geen rekening mee zou houden, was dat ook de rest van het land gefascineerd raakte door zijn aanwezigheid in de studio. "Ik ben echt omvergeblazen door de reacties", zegt de taxichauffeur. "Na enkele dagen is het stof nog steeds niet gaan liggen, het vliegt zelfs nog overal rond."

Dat hij behalve zijn vrienden ook in het oog sprong van enkele bekende Schotten, doet McAfee nog meer plezier. "Het is leuk als Amy Macdonald en Frankie Boyle ineens over je praten", zegt hij.

Voor wie stemt "de man met de snor"?

Achteraf bekeken zal Nicola Sturgeon tevreden zijn met zijn aanwezigheid. Waarom? Omdat het gezicht van de SNP op de steun kan rekenen van McAfee. "Ik was echt onder de indruk van haar prestatie tijdens het debat", bekent hij. "Het debat zelf was saai, maar zij deed haar best om daar verandering in te brengen. 

lees ook