Chinese tv-presentator geschorst voor beledigen van Mao

Een van de meest populaire tv-presentatoren van de Chinese staatstelevisie is van het scherm gehaald. Op het internet was een video verschenen waarin Bi Fujian beledigingen uit aan het adres van Mao Zedong, de grondlegger van het huidige China, en revolutionaire liedjes parodieert. Dat melden de lokale media.

Bi Fujian is in China enorm populair. Hij is de co-presentator van onder meer de show rond het Chinees Nieuwjaar. De show op de staatszender CCTV trekt jaarlijks honderden miljoenen kijkers.

Enkele dagen geleden verscheen een video van hem op het internet die op een privébanket was gefilmd. Hij parodieert er verschillende liedjes die geschreven zijn ter ere van de Culturele Revolutie (1966-1976) en noemt Mao een "hoerenzoon".

CCTV heeft Bi nu geschorst en zal een onderzoek instellen naar de presentator. Zijn uitlatingen hebben volgens de Chinese staatszender namelijk "grote sociale gevolgen". Bi's programma's van de volgende vier dagen zijn al zeker geannuleerd.

Volgens de website China Digital Times, dat vanuit het buitenland opereert, heeft de Chinese propagandadienst alle websites verplicht om het filmpje "te vinden en te verwijderen" en de "discussies daarrond te beteugelen". Op sociaalnetwerksites zoals Weibo voeren voor- en tegenstanders van de schorsing namelijke hevige discussies.