Damiaan Vandaag herstelt 19e-eeuws muziekhandschrift in oude glorie

Damiaan Vandaag, het Damiaanproject van de Paters der Heilige Harten, heeft via een crowdfundingscampagne het nodige geld bijeengebracht om een 19e-eeuws Hawaïaans muziekhandschrift uit de periode waarin Pater Damiaan werkzaam was op Molokaï, te laten restaureren. Naar aanleiding van de restauratie wordt op 9 mei in het documentatie- en onderzoekcentrum KADOC in Leuven een concert met Hawaïaanse muziek georganiseerd en een tentoonstelling geopend.
BELGA/POOL FRANCOIS LENOIR

Precies een jaar geleden lanceerde Damiaan Vandaag op Boekensteun.be de oproep om geld in te zamelen voor de restauratie van een herontdekt Hawaïaans muziekhandschrift. De 7.330 euro die op die manier al na drie maanden ingezameld kon worden, was voldoende om het muziekhandschrift door restauratrice Myriam Van Herck volledig te laten opknappen.

Naar aanleiding hiervan geven sopraan Noémie Schellens en het Leuvense koor Camerata Aetas Nova, onder leiding van Dieter Staelens, het concert "Damiaan daar zit muziek in! Een heilige en een handschrift" in de kapel van het KADOC in de Vlamingenstraat in Leuven. Schellens en co zullen de bezoekers muzikaal meenemen naar de periode waarin Pater Damiaan werkzaam was op Molokaï. De tentoonstelling waarin het pas gerestaureerde handschrift in de kijker wordt gezet, loopt nog tot en met 31 juli.