Deeltijds werken levert minder op na verlaging toelage

Enkele tienduizenden mensen die deeltijds werken, moeten het sinds begin dit jaar met 50 tot 150 euro per maand minder doen. De federale regering heeft de zogenoemde inkomensgarantie-uitkering die deze mensen krijgen, verlaagd.

De inkomensgarantie-uitkering is een toeslag waardoor het voordeliger wordt om een baan te aanvaarden dan te gaan stempelen, zelfs al is het deeltijds werk. Momenteel krijgen zo'n 50.000 mensen zo'n toeslag van de RVA.

De federale regering heeft het bedrag van de uitkering echter verlaagd, waardoor de meeste van die mensen het elke maand met minder moeten doen. "Met de nieuwe berekeningswijze zullen de meeste mensen ongeveer 50 tot 150 euro minder ontvangen", zegt Roland Valkeneers van het ACV. Volgens Valkeneers slaat de vermindering op zowat 80 procent van de mensen die zo'n toelage krijgen.

De meeste mensen met een inkomensgarantie-uitkering zijn vrouwen, die in de schoonmaak, de horeca of de distributie werken. Zij kunnen vaak geen voltijds contract krijgen.