Docville pakt uit met Belgische première Snowdenfilm "Citizenfour"

Op 1 mei gaat in Leuven de elfde editie van start van Docville, het festival van de documentaire film dat 9 dagen lang gloednieuwe films vertoont. Eén van de opvallende films is de Belgische première van "Citizenfour", het verhaal van klokkenluider Edward Snowden en winnaar van de Oscar voor beste documentaire.

Docville besteedt dit jaar aandacht aan de trend dat documentaires steeds vaker gebruik maken van elementen uit thrillerfilms. Er werden met name vijf "thrilling docs" geselecteerd. "Tales of the grim sleeper" van regisseur Nick Broomfield is zelfs de opener van het festival. De andere geselecteerde films zijn "The man who saved the world", "1971", "The arms drop", "Cropsey" en "The imposter".

Docville zet dit jaar ook meer dan ooit in op verdieping. Heel wat vertoningen worden in- en of uitgeleid door regisseurs die hiervoor speciaal naar Leuven afzakken. Daarnaast worden debatten georganiseerd rond de thematiek van enkele films zoals "Eerlijk bedrog. Moreel verantwoord? " na de film "An honest liar", "Fiets vs. Auto" na "Bikes vs.cars" en "Hoe vernietigend is de suikerbom" na "Fed up".

Andere opmerkelijke nieuwigheden zijn de selectie documentaires voor kinderen zoals het ontroerend mooie "Dancing in Jaffa". Docville reikt ook voor het eerst "De Prijs voor Beste Vlaamse Tv-documentaire" uit. Samen met Dalton Distribution presenteert het festival ook een negendelige dvd-box die geheel gewijd is aan de Vlaamse documentaire cinema.