Google werkt aan reclamevrije betaalversie YouTube

Voor het einde van het jaar zal Google een betaalversie van YouTube voorstellen waarbij gebruikers in ruil voor een bijdrage alle filmpjes van de videodienst zonder reclame kunnen bekijken. Dat meldt persagentschap Bloomberg op basis van een interne mail.

De e-mail waarop Bloomberg beslag heeft kunnen leggen betreft een communicatie van Google naar de makers van (professionele) video's waarin de mediagigant het principe van de betaaldienst aankondigt en eraan toevoegt dat de inkomsten van de dienst met hen zullen worden gedeeld.

Met een reclamevrije betaalversie van YouTube wil Google de concurrentie aangaan met streamingdiensten zoals Netflix die steeds populairder worden. Hoeveel Google gebruikers voor de betaalversie zal vragen, is niet duidelijk. Waarschijnlijk zal het om een maandelijks bedrag gaan, zoals ook bij Netflix het geval is.

De plannen van Google liggen in de lijn van eerdere beslissingen. Zo bestaat sinds november een soort abonnementsdienst binnen YouTube om muziek te beluisteren. Google heeft ook al miljoenen dollars geïnvesteerd in originele content bestemd voor YouTube.