Griekenland betaalt schuld aan het IMF terug

Na dagen van spanning heeft Griekenland dan toch een schuld van 450 miljoen euro terugbetaald aan het Internationaal Muntfonds (IMF). Zonder nieuwe steun dreigt het land evenwel in mei of juni toch bankroet te gaan. Het pokerspel rond de Griekse financiën blijft dus voortduren.
AP2012

Er was onrust, want de voorbije weken bleken de Griekse staatsfinanciën er erger aan toe dan eerder gedacht was. Dat komt onder meer omdat veel Grieken hun belastingen niet meer betaald hebben, een oude plaag in het land.

Enkele dagen geleden heeft Athene echter 1,14 miljard euro opgehaald door de uitgifte van staatspapier op zes maanden. Dat schuldpapier werd vooral geplaatst bij Griekse banken en particulieren, want in het buitenland is Grieks papier niet gegeerd.

Daardoor is het dus geen verrassing dat Griekenland zoals gepland vandaag de schuld van 450 miljoen euro bij het IMF kan terugbetalen. Een bankroet is daardoor -nog maar eens- vermeden, maar dat wil niet zeggen dat de zorgen nu van de baan zijn.

In mei moet Athene nog eens een schijf van 760 miljoen euro betalen aan het IMF, daar bovenop moeten er nog eens voor 320 miljoen euro intresten worden betaald en moet nog een schuld van 2,8 miljard euro aan kortlopend schuldpapier hernieuwd worden. Hoe Athene dat gaat klaarspelen zonder nieuwe steun van de eurozone en het IMF is niet duidelijk.

Pokerspel rond Athene blijft voortduren

Die nieuwe steun hangt nog altijd aan een zijden draadje, omdat de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF eerst duidelijkheid willen over de structurele hervormingsplannen die Athene wil doorvoeren in ruil voor die hulp.

De EU -en zeker Duitsland en Finland- zijn niet van plan om zich door Athene met een kluitje en vage beloftes in het euroriet te laten sturen en eisen concrete en tijdsgebonden hervormingen.

In principe kan Athene nog aanspraak maken op 7,2 miljard euro. Dat is dan de laatste schijf van de twee noodplannen van in totaal 240 miljard euro die Griekenland in 2010 en 2012 gekregen heeft van de EU en het IMF.

Gisteren is de Griekse premier Alexis Tsipras in Moskou wat steun gaan zoeken bij de Russische president Vladimir Poetin. Veel concreets is daar niet afgesproken, wel zou Rusland bereid zijn om te investeren in Griekse infrastructuur en/of een boycot tegen Griekse landbouwproducten -zoals tegen de hele EU- te laten vallen.

Premier Tsipras moet ook rekening houden met achterban aan wie hij tijdens zijn verkiezing ambitieuze beloftes heeft gedaan. Een deel van die achterban is nu al boos over toegevingen aan de EU en het IMF en vandaag wordt in Athene betoogd tegen het terugbetalen van schulden aan buitenlandse schuldeisers; dat zijn dan vooral de EU, de ECB en het IMF.