Juwelen van Spaanse koningin en Jacqueline Onassis onder de hamer

In mei gaan in Genève enkele historische juwelen onder de hamer. Dat heeft veilinghuis Christie's aangekondigd. Het gaat om een diamanten broche die de Spaanse koning Alfonso XII zijn echtgenote cadeau deed in 1879 en om een set oorringen van robijn en diamant met een bijhorende ring die Aristoteles Onassis aan zijn bruid Jacqueline Kennedy gaf.

De juwelen maken deel uit van een verzameling van ruim 350 sieraden die op 13 mei in Genève onder de hamer gaat. Alles samen moeten de juwelen 80 miljoen dollar (zo'n 75 miljoen euro) opbrengen.

Het opvallendste stuk in de collectie is de Maria Christina Royal Devant-de-Corsage broche (grote foto onder). Dat is een juweel dat koning Alfonso XII van Spanje zijn echtgenote aartshertogin Maria Christina van Oostenrijk cadeau deed bij hun huwelijk in 1879. Na de dood van Maria in 1929 bleef het tot in de jaren 80 in handen van de Spaanse koninklijke familie. Vandaag is het eigendom van barones Thyssen-Bornemizsa. Naar verwachting zal de broche tot 2 miljoen dollar (1,87 miljoen euro) opbrengen.

Een ander historisch lot is een set oorringen van robijn en diamant en een bijhorende ring die de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis zijn bruid Jacqueline Kennedy schonk bij hun huwelijk in 1968. De set van Van Cleef & Arpels is tot 350.000 dollar (329.000 euro) waard.