Kaspische buidelmees voor het eerst op bezoek in West-Europa

In het groepje buidelmezen in Wondelgem dat de afgelopen winter vogelkijkers in de ban hield, bleek minstens één buidelmees van een ondersoort te zitten die nooit eerder in West-Europa gezien werd. Het gaat om een Kaspische buidelmees, zo meldt Natuurbericht.be.

Het groepje buidelmezen vertoefde afgelopen winter in de Lange Velden, een natuurgebiedje tussen een Wondelgemse woonwijk en de ring rond Gent. "Eén vogel was iets markanter getekend en werd daarom ook veel gefotografeerd", zegt vogelexpert Gerald Driessens van Natuurpunt.be. "Maar hij was de hele winter niet als Kaspische buidelmees herkenbaar, tot hij zijn kopveren ruilde voor een zomerkleed."

Vaak zien Kaspische buidelmezen er identiek hetzelfde uit als onze gewone buidelmees, de verschillen in verenkleed zijn subtiel en behoorlijk variabel.

"Alleen de typisch getekende vogels, dus met bruine partijen op de kop, zijn in het veld herkenbaar. Naast de bruine kruin zag de Wondelgemse vogel er door de donkere mantel en het witte vleugelpaneel veel markanter getekend uit. Maar doorslaggevend was de koptekening."

Europese buidelmezen overwinteren meestal in Zuid- of Zuid-Oost-Europa, maar sinds de jaren tachtig wordt de soort ook in ons land gezien. Broeden doen buidelmezen van Portugal tot Zuid-Scandinavië en Rusland, en langs de Middellandse Zeekust tot in Egypte. Oostelijk loopt het verspreidingsgebeid tot in China.

De kusten van de Kaspische Zee, de Oeral- en Volgavallei tot in Kazachstan vormen het leefgebied van de Kaspische buidelmees. Het is de eerste keer dat zo'n ondersoort in West-Europa opduikt, al zou het ook om een vogel uit de "overlappingszone" kunnen gaan, waar de ene ondersoort overgaat in de andere. Maar dan nog gaat het om een buidelmees die een erg oostelijke oorsprong kent.
Wie de Kaspische buidelmees nog wil zien, is eraan voor de moeite. Het vogeltje werd op 7 april voor het laatst gezien.