Laurent haalt fors uit naar Boudewijn en Albert II

Prins Laurent, de jongere broer van koning Filip, heeft nog eens fors uitgehaald naar koning Boudewijn (zijn oom) en naar koning Albert II (zijn vader). Hij deed dat in een telefoongesprek met de Franstalige openbare omroep RTBF. Koning Filip laat weten dat hij het vertrouwen in prins Laurent behoudt.

"Mijn familie heeft me nooit gesteund", klaagt Laurent. "Het is begonnen met mijn oom, koning Boudewijn, daarna kwam mijn vader, Albert II. Met hen was het zoals met de Stasi." De Stasi is de geheime dienst van de voormalige Duitse Democratische Republiek, die berucht was omdat ze zowat alles en iedereen probeerde te controleren. 

"Vandaag heb ik de indruk dat dit voortduurt met mijn broer, koning Filip", gaat Laurent voort. "Hun fout is dat ze een entourage hebben aanvaard die mij wil beschadigen en me verhindert te werken."

De nu 51-jarige prins heeft duidelijk nog altijd moeite om zijn plaats te vinden binnen de koninklijke familie. Hij wordt ook wel eens het "enfant terrible" van het Belgische koningshuis genoemd. Sinds de afschaffing van de Salische wet in 1991 komt hij de facto niet langer in aanmerking als eventuele troonopvolger.

Vanavond laat het Paleis weten verrast te zijn door de uithaal van prins Laurent. "Toch wil koning Filip met hem blijven samenwerken", luidt het. Het Paleis zegt wel de uitspraken van de prins te betreuren.