Marine Le Pen start tuchtprocedure tegen vader

Marine Le Pen, de voorzitter van het extreemrechtse Front National, start een tuchtprocedure tegen haar vader Jean-Marie Le Pen, erevoorzitter van de partij en haar voorganger als partijvoorzitter. Le Pen heeft dat aangekondigd tegenover de Franse tv-zender TF1. Hiermee lijkt de breuk tussen vader en dochter definitief.

Marine Le Pen nam in 2011 het roer over van haar vader en probeert het extreemrechtse profiel van het Front National enigszins te temperen om meer kiezers aan te spreken. Die strategie werpt electorale vruchten af, maar wordt geregeld doorkruist door uitspraken van haar vader.

Onlangs verdedigde Jean-Marie Le Pen (foto) nog eens een oude uitspraak van hem over de gaskamers, die hij "een detail in de geschiedenis" noemt. Voor Marine Le Pen is de maat vol. Ze kondigt een tuchtprocedure tegen haar vader aan.

Volgens de partijvoorzitter is er binnen het Front National veel onbegrip over de uitspraken van haar vader. Ze vindt dat de uitspraken van haar vader "de hele beweging een zware slag toebrengen". Ze vraagt haar vader wijs te zijn, zijn conclusies te trekken en "te stoppen met zijn politieke verantwoordelijkheden".

Eerder had Florian Philippot, de nummer twee van het FN, op radiozender RMC gezegd dat het wenselijk is dat Jean-Marie Le Pen opstapt. "Waarom bij een beweging blijven waarmee je geen enkel basisidee meer deelt? De meest aanvaardbare oplossing is dat hij een stap opzij zet en ontslag neemt uit de beweging." Mocht Jean-Marie Le Pen dat niet doen, kondigt Philippot aan dat "hij zijn verantwoordelijkheid zal nemen".

Het is niet onmogelijk dat de familievete binnen het Front National de partij geen deugd zal doen. Nochtans heeft de partij onder Marine Le Pen de afgelopen jaren wel enkele electorale successen geboekt.