Modeketen Etam Groep heeft financiële problemen

Het ziet ernaar uit dat er opnieuw een slachtoffer zal vallen in de veelgeplaagde kledingsector, na Mexx. De Nederlandse modeketen Etam Groep, eigenaar van de winkels Miss Etam en Promiss, heeft uitstel van betaling aangevraagd. De directie wil tijdens het gerechtelijk akkoord zowel de winkels als de webshop openhouden.

Etam Groep is enkel in Nederland actief, met de winkels Miss Etam en Promiss. Het bedrijf, met meer dan tweehonderd winkels, lijdt al enkele jaren verlies. Recentelijk werd al twee keer fors gereorganiseerd. In januari schrapte Etam nog 100 banen op zijn hoofdkantoor. In 2013 verloren 140 mensen hun baan. Het bedrijf telde begin dit jaar ongeveer 2.200 werknemers.

Vorig jaar waren er nog plannen van Etam Groep om dit jaar naar België te trekken. Men zou dan wel niet de merknaam Miss Etam mogen gebruiken, want die staat geregistreerd als franchiseketen.

Volgens de Etam Groep is de moeilijke financiële situatie het gevolg van de toegenomen druk op de moderetailmarkt en de sterke opkomst van e-commerce. "Ondanks vele succesvol doorgevoerde organisatie- en kostenaanpassingen, lukte het onvoldoende om zich aan deze nieuwe marktomstandigheden aan te passen", zegt het bedrijf in een verklaring.

Winkels blijven open, werknemers krijgen loon

De directie wil tijdens het gerechtelijk akkoord zowel de winkels als de webshop openhouden. Ook het hoofdkantoor en distributiecentrum blijven vooralsnog operationeel. De medewerkers die in dienst zijn van Etam Groep blijven de komende periode gewoon aan het werk en krijgen hun loon uitbetaald.

De directie zegt nog "zich te zullen inspannen voor het vinden van een passende oplossing waarmee een bestendige toekomst voor Etam Groep kan worden gerealiseerd".