Obama: "Stop met bekeren van holebi's en transgenders"

De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelt de psychiatrische therapieën om holebi's en transgenders te "bekeren". Nationale wetgeving om zulke therapieën te verbieden, lijkt er niet meteen te komen, toch reageren holebiverenigingen positief op de boodschap van de president.

Barack Obama's uitspraken waren een antwoord op een online-petitie op de website van het Witte Huis waarin de initiatiefnemers opriepen om "bekeertherapieën" te verbieden, naar aanleiding van de dood van een 17-jarige transgender in december. In drie maanden tijd hebben 120.000 mensen de petitie ondertekend.

In een brief die de tiener had achtergelaten zei ze dat ze zelfmoord had gepleegd omdat haar streng religieuze ouders haar niet wilden aanvaarden zoals ze was. "Ik zal enkel in vrede rusten als ooit op een dag transgenders niet meer behandeld zullen worden zoals ik werd behandeld. Mijn dood moet iets betekenen. Herstel de maatschappij alstublieft", besloot ze in haar brief.

"Verwoestende gevolgen"

Sommige conservatieve groepen en religieuze dokters in de Verenigde Staten zijn voorstander van dergelijke therapieën. Ze zijn er van overtuigd dat de therapieën werken en ze mensen "kunnen veranderen". Streng conservatieve ouders van holebi's en transgender zijn daar dan ook ontvankelijk voor. Tegenstanders zeggen dat de therapieën het risico op depressie of zelfdoding bij jonge transgenders of holebi's kunnen verhogen.

In een mededeling van het Witte Huis riep de president op om jongeren niet langer zulke therapieën op te leggen. "We delen jullie bezorgdheid over de mogelijke verwoestende gevolgen voor de levens van transgenders en holebi's", staat in de mededeling te lezen. "Als onderdeel van onze toewijding om de Amerikaanse jeugd te beschermen, steunt deze regering de pogingen om deze therapieën voor jongeren te verbieden."

Verboden in twee staten

De bekeertherapieën zijn momenteel al verboden in de staten California en New Jersey. Andere - conservatieve - staten als Oklahoma zijn dan weer van plan om de wetgeving aan te passen zodat de therapieën niet meer wettelijk aangevochten kunnen worden.

Ondanks zijn duidelijke veroordeling van de praktijken, onderneemt Obama niet meteen actie om de therapieën via wetgeving in het Congres in het hele land te verbieden. Toch reageren sommige holebi- en transgenderverenigingen tevreden op de mededeling van het Witte huis. "De steun van Obama en het Witte Huis voor onze pogingen om ze te verbieden is zeer belangrijk in onze strijd voor transgenders en holebi's", reageerde Mara Keisling van het Nationale Centrum voor de Gelijkheid van Transgenders.