Palestijnen kiezen kant van Assad in Yarmouk-kamp

Enkele Palestijnse groepen willen proberen om samen met het leger van de Syrische president Bashar al-Assad het vluchtelingenkamp van Yarmouk nabij Damascus te heroveren op moslimextremisten zoals de terreurgroep IS. Dat is een diplomatieke opsteker voor Assad.

De voorbije dagen hebben moslimextremisten het Palestijnse vluchtelingenkamp van Yarmouk vlakbij de Syrische hoofdstad Damascus onder de voet gelopen. Het gaat om een gelegenheidscoalitie van de terreurgroepen IS en al-Nusrat (de Syrische tak van Al Qaeda). Een ander deel van Yarmuk is dan weer in handen van de Palestijnse militie Aknaf Beit al-Maqdis, die banden heeft met de fundamentalistische Hamas in de Gazastrook.

Daarvoor was Yarmouk grotendeels in handen van Palestijnse milities die de kant van de Syrische rebellen tegen het regime van Assad hadden gekozen. Op een bepaald ogenblik zaten die tussen twee vuren: het leger van Assad en de terroristen en die positie bleek dus onhoudbaar.

Een topman van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, is nu naar Damascus getrokken voor overleg met de Palestijnse milities in Syrië en het regime van Assad.

De PLO heeft nu dus een akkoord gesloten waarbij de meeste Palestijnse milities bereid zijn om samen met het leger van Assad te pogen om IS en al-Nusrat te verdrijven uit Yarmuk. Enkel de aan Hamas gelieerde Aknaf Beit al-Maqdis heeft zich daar niet bij aangesloten.

Knieval voor Assad?

Het akkoord is een belangrijke toegeving van de Palestijnse overheid aan de Syrische president Assad. Sinds 2012 hadden de meeste Palestijnen in Yarmouk de kant gekozen van de Syrische rebellen, maar nood breekt blijkbaar wet.

Voor Assad is het akkoord een belangrijke opsteker in de burgeroorlog. Tegelijk is de plotse opmars van de moslimterreurgroepen IS en al-Nusrat tot voor de poorten van Damascus echter ook een grote bedreiging voor het alawitisch-sjiitische minderheidsregime in Syrië.

Het Rode Kruis vraagt intussen de strijdende partijen om de weg vrij te maken voor noodhulp aan de inwoners van Yarmouk. Daar zouden nu nog 18.000 Palestijnen wonen. De voorbije dagen zijn duizenden inwoners echter gevlucht voor het geweld en de opmars van de gevreesde moslimextremisten.

Grootste Palestijnse kamp in Syriê

Yarmouk werd eind de jaren 50 opgericht als opvangplaats voor Palestijnse vluchtelingen die na de stichting van Israël naar Syrië waren uitgeweken. In de loop der jaren werd Yarmouk de grootste opvangplaats voor Palestijnen in Syrië. Het groeide uit tot een buitenwijk van Damascus met meer dan 120.000 inwoners.

In 2012 werd het Syrische leger er verdreven door de gematigde rebellen van het Syrische leger en de meeste Palestijnse groepen. Enkel de PFLP-GC, een afscheuring van het linkse "Volksfront voor de Bevrijding van Palestina" steunde Assad. Die groep was eerder berucht wegens terreuraanslagen in Israël en vliegtuigkapingen, maar stelt tegenwoordig niet veel meer voor.

De naam Yarmouk heeft ook een symbolische betekenis. Het is genoemd naar een riviertje waar in augustus 636 een historische slag werd uitgevochten tussen het Byzantijnse en het Arabisch-islamitische leger. Door de Arabische overwinning werd de islam nadien verspreid over het Nabije Oosten.