Reddingsoperaties op Middellandse Zee "onhoudbaar" voor handelsscheepvaart

Reders en vakbonden van scheepslui hebben in een brief aan de Europese regeringsleiders aangedrongen om meer geld en middelen uit te trekken voor reddingsoperaties van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Ze vinden het "onaanvaardbaar" dat de overheden steeds meer op de koopvaardij lijken te rekenen om vluchtelingen in nood te redden.

In een gemeenschappelijke brief aan de regeringen en de Europese instellingen waarschuwen de European Community Shipowners' Associations (ECSA), de European Transport Workers' Federation (ETF), de International Chamber of Shipping (ICS) en de International Transport Workers' Federation (ITF) dat de humanitaire crisis aan de zuidelijke grenzen van de Europese Unie uit de hand loopt.

De reders en vakbonden vragen de lidstaten om onmiddellijk meer middelen vrij te maken voor reddingsoperaties op zee en om de financiële lasten te delen. Koopvaardijschepen voeren immers steeds meer potentieel gevaarlijke reddingsacties uit, een situatie die volgens de sector "onhoudbaar" is.

De sector aanvaardt de wettelijke plicht om mensen in nood te helpen, maar het is volgens de initiatiefnemers "onaanvaardbaar" dat de internationale gemeenschap "steeds meer vertrouwt op koopvaardijschepen en hun bemanning om meer en meer grootschalige reddingsacties te ondernemen".

Probleem wordt groter en gevaarlijker

Vorig jaar redde de commerciële scheepvaart ongeveer 40.000 mensen die in gammele en overbevolkte boten de oversteek naar Europa waagden. Dit jaar is de problematiek enkel maar groter geworden.

Bovendien worden operaties almaar gevaarlijker, aldus de sector, die onder meer verwijst naar een reddingsactie waarbij één schip 500 mensen moest redden, met alle risico's van dien voor zeelui die niet opgeleid zijn voor deze opdracht.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft binnenkort een onderhoud met de VN-hoge commissaris voor de vluchtelingen Antonio Guterres. Midden mei presenteert de Commissie een pakket voorstellen voor een beter beheer van de migratiestromen.