Samantha Geimer wil getuigen in uitleveringszaak Roman Polanski

Samantha Geimer is bereid te getuigen in het kader van het verzoek tot uitlevering van Roman Polanski dat de VS in Polen heeft ingediend. Dat meldt haar advocaat. Geimer is de vrouw met wie de cineast in 1977 seks had toen ze nog minderjarig was. Sindsdien maakt de VS jacht op hem.
AP2008

In de Poolse hoofdstad Krakau heeft de VS een verzoek tot uitlevering van Roman Polanski ingediend. Alles gaat terug op een zaak die in 1977 losbarstte. De Pools-Franse cineast had toen in de VS seks met Samantha Geimer, die destijds nog minderjarig was. Hij belandde in de cel waar hij schuldig pleitte. Toen hij onder voorwaarden vrijkwam, vluchtte hij naar Europa. Sindsdien heeft het Amerikaanse gerecht al herhaaldelijk geprobeerd om hem aan de VS te laten uitleveren.

Eind vorige maand heeft Polanski zelf al een uitvoerige getuigenis afgelegd in het kader van het Amerikaanse uitleveringsverzoek in Polen. Ook Geimer laat nu via haar advocaten weten dat ze bereid is dat te doen àls de rechter daar om vraagt.

De advocaten van Polanski houden vol dat het uitleveringsverzoek elke grond mist. Bovendien zou het niet in overeenstemming zijn met de afspraken die de cineast destijds met het Amerikaanse gerecht heeft gemaakt.