Seksuele selectie laat Nederlanders groeien

Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld en dat komt door goede gezondheidszorg, gezonde voeding en een groeiende welvaart, zo was de consensus onder wetenschappers. Maar aan deze lijst kan nu een nieuwe oorzaak worden toegevoegd: natuurlijke selectie. Dat schrijft het dagblad Trouw.

De Nederlander Gert Stulp publiceerde een onderzoek onder ruim 42.000 Nederlanders uit drie generaties, waaruit blijkt dat lange mannen in Nederland meer kinderen krijgen. Zij geven hun genen door aan deze kinderen, die eveneens de lucht in schieten.

Seksuele selectie speelt daarbij een rol. "Nederlandse vrouwen van gemiddelde lengte vallen op een lange man. Daarvoor geven de cijfers iets van bewijs. Lange Nederlandse mannen krijgen eerder een partner en hebben langer kans op kinderen, ook als ze de veertig al zijn gepasseerd. Dat is cultureel bepaald. In Amerika is het juist andersom."