Staking Franse luchtverkeersleiders stuurt heel wat vakantieplannen in de war

De staking van de luchtverkeersleiders in Frankrijk, voor de tweede dag op rij, leidt opnieuw tot hinder. Op Zaventem heeft Brussels Airlines al zes vluchten geschrapt, vooral naar Frankrijk. Ook lagekostenmaatschappij Ryanair heeft verschillende vluchten geannuleerd.

Op Brussels Airport moesten vluchten worden geannuleerd, onder meer van en naar Nice, Lyon, Marseille en Toulouse. Ryanair schrapte op Charleroi vluchten van of naar Montpellier, Carcassonne, Perpignan, Marseille en Figari (Corsica).

Naast de annuleringen, zullen passagiers wellicht nog de hele dag rekening moeten houden met vertragingen.

"Vluchten met bestemming Frankrijk, Spanje of Portugal moeten door de staking andere routes nemen en daar lopen ze vertraging op. Dat is ook het geval voor de vliegtuigen die naar Brussel komen", zegt Anke Fransen van Brussels Airport. "We raden reizigers en mensen die passagiers komen opwachten aan om op de website de laatste stand van zaken te controleren."

Hinder in Frankrijk groter dan gisteren

In sommige Franse steden zoals Nice of Montpellier is de hinder vandaag groter dan gisteren. Op Montpellier wordt nu zelfs helemaal niet gevlogen.

De actie gaat uit van het Nationaal Syndicaat van Luchtverkeersleiders, dat ongeveer de helft van de 4.000 personeelsleden vertegenwoordigt. De vakbond wil met de staking de druk op de onderhandelingen over de werkorganisatie en pensioenleeftijd opvoeren. Ook van 16 tot 18 april en van 29 april tot 2 mei dreigt men het werk neer te leggen.