Twee jonge slechtvalken geboren op kathedraal in Brussel

In de toren van de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal is vanmiddag het eerste van vier eieren uitgekomen in het nest van de slechtvalken. Twee uur later werd ook een tweede jong geboren. Dat meldt ornitholoog Walter Roggeman. "Valken zijn geen huisdieren en krijgen dus ook geen naam", aldus Roggeman.
Webcambeeld www.slechtvalken.be

Ondertussen heeft de moeder het eerste jong al voor het eerst gevoederd. "Het is wel gebruikelijk dat van zodra het eerste jong uit het ei kruipt, zijn broers en zussen relatief snel volgen, maar twee uur is eerder rap", zegt ornitholoog Walter Roggeman. Vermits de jagerskwaliteiten van de valk zal het de jongen in principe niet aan eten ontbreken.

Het was even wachten op de geboorte van het eerste jong, dat oorspronkelijk voorzien was voor zaterdag 4 april. Het vrouwtje dat in 2002 in Duitsland geboren werd, nestelde zich in 2006 in de kathedraal en legt elk voorjaar enkele eieren. In 2012 koos ze één van haar jongen (van het jaar 2009) tot partner en die is nu de vader van het nieuwe nest.

"Ook de andere eieren zullen eerstdaags uitkomen. We hebben al gemerkt dat ze allemaal zijn aangepikt, wat betekent dat er zeker jongen inzitten." Het geslacht van het jong zal pas binnen twee tot drie weken duidelijk worden. Mannetjes zijn beduidend kleiner dan vrouwelijke vogels. Rond die tijd zullen de vogels ook geringd worden. Binnen zes weken zullen ze voor het eerst uitvliegen en dan blijven ze nog een tijdje in de buurt van het nest.

De website www.slechtvalken.be, met een webcam in het nest, krijgt ondertussen veel bezoekers. "Op woensdag haalde de site een recordaantal van 50.000 kliks, vorig jaar was het record nog 30.000", geeft Roggeman nog mee.