Voyeurisme blijkt moeilijk te bestraffen

Het gerecht heeft een probleem om voyeurisme te kunnen aanpakken. Een basketbalcoach die minderjarige meisjes onder de douche had gefilmd en daarvoor 18 maanden cel kreeg, gaat wellicht vrijuit. Heimelijk filmen is namelijk geen aanranding van de eerbaarheid, volgens een arrest van het Hof van Cassatie waarover De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg berichten.

Begin 2011 vonden speurders op twee computers van de trainer van een basketbalclub in Diepenbeek 23 mappen vol foto's en video's van jonge meisjes van wie hij coach was. Hij bleek ze stiekem gefilmd te hebben door een sleutelgat. Er zaten naaktbeelden bij, gemaakt terwijl de meisjes nietsvermoedend stonden te douchen.

De Hasseltse correctionele rechtbank veroordeelde de man tot 18 maanden cel met uitstel. Maar hij ging niet akkoord met die straf en lijkt nu gelijk te zullen krijgen voor het Antwerpse hof van beroep. De verdediging bracht een recent arrest van het Hof van Cassatie aan. Het stiekem filmen van een naakte persoon, zonder diens toestemming en medeweten en zonder fysieke of morele dwang, kan volgens dat arrest niet leiden tot het misdrijf "aanranding van de eerbaarheid met geweld of bedreiging".

"Voyeurisme wellicht strafbaar in nieuwe wet"

"Voyeurisme staat niet in de strafwet", legt VRT-justitiejournalist Philip Heymans uit. "Het is niet strafbaar als er geen geweld gepleegd is. Er worden wel mensen voor vervolgd, maar in de meeste rechtbanken komen ze er met een vermaning van af. In sommige rechtbanken worden ze veroordeeld wegens aanranding van de eerbaarheid met bedreiging of geweld. Maar het Hof van Cassatie heeft al een paar keer geoordeeld dat dat niet kan. Als je mensen stiekem filmt, dwing je ze niet om iets oneerbaars te doen."

De procureurs-generaal, die het Openbaar Ministerie vertegenwoordigen bij de hoven van beroep en in het Hof van Cassatie, hebben vorig jaar aan het federaal parlement gevraagd om voyeurisme strafbaar te stellen. Open VLD heeft een wetsvoorstel in die zin ingediend.

"In het nieuwe strafwetboek dat er over een paar jaar moet komen, wordt voyeurisme waarschijnlijk wél strafbaar", zegt Open VLD-Kamerlid Carina Van Cauter. "Wij zullen nadenken over gedragingen die wij maatschappelijk verwerpelijk vinden en dus strafbaar zullen stellen, ook wat voyeurisme betreft."

Toch nog een veroordeling?

Dat verandert natuurlijk weinig aan de zaak van de basketbalcoach. De advocaat van een van de slachtoffers hoopt dat de man alsnog veroordeeld wordt omdat er bij die slachtoffers ook minderjarigen waren.

"Wij hebben gevraagd om dat in overweging te nemen als kinderporno, gelet op de aard van de foto's. Maar voor de meerderjarige slachtoffers is het puur voyeurisme, jammer genoeg niet strafbaar in dit land", zegt advocaat Marijn Van Nooten.

Meest gelezen