Zender en website van TV5Monde gehackt

De website en de zenders van de Franse omroep TV5Monde zijn urenlang gehackt door mensen die beweren aanhangers te zijn van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Onder meer de uitzendingen van de omroep moesten daardoor onderbroken worden. De Franse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de hacking.

"We zijn niet meer in staat om iets uit te zenden op een van onze kanalen. Onze websites en profielen op sociale netwerken hebben we niet meer onder controle: ze tonen boodschappen waarin de verantwoordelijkheid door Islamitische Staat wordt opgeëist", verklaarde algemeen directeur Yves Bigot gisterenavond.

De sociaalnetwerksites van de zender werden overspoeld met propaganda. Er waren vermeldingen als "Je suIS IS" en "cyberCaliphate" op terug te vinden.

Rond middernacht nam de zender weer de controle over zijn Facebookpagina over en twee uur later had de omroep ook zijn Twitter-account weer in handen. Het televisiescherm stond nog tot 1 uur op zwart. De website van TV5Monde was tot vamiddag 13.45 uur offline. Surfers kregen de boodschap dat de site "en maintenance" (in onderhoud) is.

Tussen 22 uur gisterenavond en 1 uur vanmorgen konden er ook geen tv-uitzendingen plaatsvinden. Vanavond maakte de zender bekend dat alle uitzendingen over het hele net opnieuw zoals vanouds verlopen.

De hackers hadden verschillende documenten op de Facebookpagina van TV5Monde geplaatst. Het gaat onder meer om identiteitskaarten en CV's van familieleden van Franse militairen die actief zijn in de strijd tegen IS. "Het CyberKalifaat blijft zijn cyberjihad tegen de vijanden van de islamitische staat voortzetten", luidde het in een van de berichten op Facebook.

Ook werd de Franse president François Hollande verweten een "onvergeeflijke fout" te hebben begaan met zijn betrokkenheid bij "een oorlog die nergens toe dient". Frankrijk maakt deel uit van de internationale coalitie die, onder leiding van de VS, luchtaanvallen uitvoert op IS-doelwitten in Irak en Syrië. De uitzendingen van TV5Monde zijn in de hele wereld te zien.

Franse autoriteiten starten een onderzoek

De Franse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de cyberaanval van de vermoedelijke aanhangers van IS op TV5Monde. "We zijn vastbesloten de terroristen te bestrijden", verklaarde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

"Alles wordt in het werk gesteld om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen en zo te vermijden dat ze een dergelijke aanval op de vrijheid van meningsuiting kunnen uitvoeren in de toekomst", vult Laurent Fabius, de minister van Buitenlandse Zaken aan.

Ook Rudy Demotte, de minister-president van de Franse Gemeenschapsregering, heeft de cyberaanval op TV5Monde intussen veroordeeld. La Fédération Wallonie-Bruxelles investeert jaarlijks meer dan 7 miljoen euro in de internationale Franstalige zender.

Tot slot laat ook de Europese Commissie van zich horen, bij monde van Europees commissaris Frans Timmermans. "De terroristen haten onze vrijheid en onze levenswijze. Ze weten dat in een rechtstaat en in een vrije en open samenleving hun totalitaire visie geen enkele kans op slagen heeft", schrijft hij op zijn Facebookpagina. Hij benadrukt dat Europa een versnelling hoger moet schakelen om de cyberveiligheid te vrijwaren en om cybercriminaliteit te bestrijden.