"Belangrijkste olievondst in 30 jaar" in zuiden van Engeland

Proefboringen hebben uitgewezen dat een olieveld in het zuiden van Engeland, in de buurt van de luchthaven van Gatwick, tot honderd miljard vaten olie bevat. Slechts een fractie zou kunnen worden ontgonnen.

Investeerder UK Oil and Gas Investment (UKOG) noemt de vondst - in het Horse Hill-olieveld, in het Weald-bekken - mogelijk de belangrijkste olievondst van de voorbije dertig jaar in Groot-Brittannië. Dat er olie in de grond zit in de regio is bekend, maar de nieuwe boringen wijzen uit dat de reserves veel groter zijn dan aangenomen.

Het olieveld is geologisch vergelijkbaar met velden in de VS en Siberië, waar drie tot vijftien procent van de olie kan worden ontgonnen.

De vondst doet in Groot-Brittannië de discussie over "fracking" weer oplaaien. De meeste experts gaan er immers van uit dat deze omstreden techniek nodig is om olie te winnen in de regio, zo meldt de BBC. UKOG ontkent en zegt dat de winning op conventionele manier kan gebeuren.