"Regering ziet energiefactuur als extra aanslagbiljet"

Test-Aankoop vindt dat de regering de energiefactuur als een extra aanslagbiljet beschouwt. De consumentenorganisatie reageert op het nieuws dat distributienetbeheerder de vennootschapsbelasting die de regering vanaf dit jaar aanrekent, door de consument zal laten betalen. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten wil naar het Grondwettelijk Hof stappen als de federale regering de vennootschapsbelasting op intercommunales niet bijstuurt.

"We moeten jammer genoeg vaststellen dat de winst waarop de consument mocht hopen door de liberalisering op het vlak van de energieleveranciers wordt weggevreten door de distributiekosten die afhangen van de intercommunales. En die distributiekosten blijken nagenoeg onaantastbaar", laat Terst-Aankoop weten.

Volgens de consumentenorganisatie is "echte politieke wil" nodig zodat de distributie van elektriciteit "niet op een onrechtvaardige manier op de factuur van de consument zou wegen".

De organisatie pleit voor minder intercommunales, met een gecentraliseerd beheer en schaalvoordelen, en een eenheidstarief voor de distributie van elektriciteit.

VVSG dreigt met Grondwettelijk Hof

De steden en gemeenten stappen naar het Grondwettelijk Hof als de federale regering de vennootschapsbelasting op intercommunales niet bijstuurt. Dat heeft directeur Marc Suykens van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) gezegd tegen VTM.

"Een heel aantal Vlaamse intercommunales, een 25-tal in afvalsector en in streekontwikkeling, hebben zich voorbereid via juridisch advies om naar het Grondwettelijk Hof te stappen om die regel van de federale regering te laten vernietigen", zegt Suykens.

Openbare dienstverleners zijn niet te vergelijken met privébedrijven, vindt de VVSG, en ze kunnen niet zomaar een vennootschapsbelasting opgelegd krijgen. "Je moet wel waarderen dat de publieke sector zijn publieke opdracht moet voldoen."