Allergenen: meer meldingen over etiketten bij FAVV

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) krijgt meer en meer meldingen binnen over de etiketten van etenswaren. Daarop staat niet altijd vermeld welke ingrediënten erin zitten die allergie kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld noten of melk.

Als het etiket niet in orde is, moet de producent een waarschuwing publiceren, maar vaak roept die uit eigen beweging het product ook terug.

De producent moet er wel voor zorgen dat de producten uit de handel verdwijnen, maar hij moet de reeds verkochte producten niet terugroepen. Een product met een spoor van een allergeen - een stof die een allergie kan veroorzaken -, kan immers perfect veilig zijn voor mensen die niet allergisch zijn.

Daarnaast moet hij een mededeling doen aan de consumenten, en daarin zal hij meestal ook zeggen dat consumenten die allergisch zijn, het product mogen terugbrengen en dan vergoed zullen worden, aldus het FAVV.